• Flow for Grow

  Weidezoom 7
  2841SP Moordrecht
  KvK nummer: 27364946

  Florian Hiele is lid bij de VIV (www.vivnederland.nl) onder lidnummer: 1907696A

  Dhr. F.D. Hiele is aangemeld bij Vektis onder de AGB-code: 90-046688
  De praktijk FLOW FOR GROW staat geregistreerd onder AGB-code: 90-55309
  Voor meer informatie zie www.agbcode.nl

Wat is een sociale fobie?

 • Home
 • /Wat is een sociale fobie?

Sociale fobieën komen bij 9% van de mensen voor. Bij vrouwen komt een sociale fobie iets meer voor dan bij mannen. Mensen met een sociale fobie zijn vaak angstig in sociale situaties. Men is er zich meestal wel van bewust dat het niet nodig is, toch blijft de angst bestaan. Situaties waar men een sociale fobie kan ervaren zijn: een verjaardag, een toespraak, op stap gaan of naar onbekende plekken gaan.

Meer dan 9% van de bevolking kan in dit soort situaties ook kleine angsten of spanningen ervaren, echter bij mensen met een sociale fobie kan dit resulteren in paniekaanvallen. Mensen die dit ervaren kunnen in een negatieve spiraal terecht komen waarbij zij overal de sociale fobie kunnen ervaren. Het dagelijks leven wordt dan enorm beïnvloed. Je kan een sociale fobie aan de buitenkant herkennen aan blozen, transpireren en paniekaanvallen.

Twee vormen van sociale fobie

Er zijn twee vormen van sociale fobie. Een specifieke sociale fobie. Hierbij heeft de persoon alleen een angst in een specifieke situatie, bijvoorbeeld bij een toespraak geven. De tweede vorm is een sociale fobie bij meerdere situaties. Zowel beide vormen zijn goed te behandelen. Al heeft men bij de eerste vorm meestal veel sneller resultaat.

Behandeling

Sociale fobieën worden gezien als een chronische aandoening. Vanuit de ogen van de medische wetenschap bezien zijn sociale fobieën lastig te behandelen en behandelingen kunnen daarom rustig 10 tot 25 sessies in beslag nemen. Dat is een lange periode en er wordt niet uitgesloten dat men medicatie nodig heeft zoals selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI).

Het positieve effect van deze middelen op de sociale fobie is vaak pas na drie maanden merkbaar. In het algemeen wordt aangeraden om de medicijnen minstens anderhalf jaar te blijven innemen. Na de medicatie periode is er geen garantie dat de sociale fobie verdwenen is en/of weg blijft.

In mijn ogen is dat veel te lang en overbodig. Tijdens mijn coachingsessies heb ik met behulp van nieuwe methode in de eerste sessie al resultaat. Meestal zijn kleine fobieën al in enkele sessies te behandelen. Grotere sociale fobieën hebben meerdere sessies nodig (5-10). Lees hier verder over de de mogelijkheden.