• Flow for Grow

  Weidezoom 7
  2841SP Moordrecht
  KvK nummer: 27364946

  Florian Hiele is lid bij de VIV (www.vivnederland.nl) onder lidnummer: 1907696A

  Dhr. F.D. Hiele is aangemeld bij Vektis onder de AGB-code: 90-046688
  De praktijk FLOW FOR GROW staat geregistreerd onder AGB-code: 90-55309
  Voor meer informatie zie www.agbcode.nl

Sociale fobie in het openbaar vervoer (trein, bus, metro)

Ervaar jij wel eens angst of onzekerheid wanneer je met het openbaar vervoer moet reizen? Of durf je niet met het openbaar vervoer te reizen, omdat je angst hiervoor te groot is? Je bent niet de enige. Er zijn duizenden mensen die hier last van hebben.

Maargoed, wat heb je daar aan denk je misschien wel bij jezelf…

Laten we dus maar eens kijken of je er wat aan kunt doen, niet waar?

Om jouw sociale fobie voor het openbaar vervoer te overwinnen is het eerste belangrijk om iets meer te weten over die angst. Want wat houdt jou nu eigenlijk tegen? Waar ben je nu bang voor?

Ben je bang voor wat anderen van je denken? Ben je bang voor kritiek? Voel je je onveilig? Of ben je bang om met mensen te praten?

Vraag jezelf dit maar eens af. Waar ben ik nu eigenlijk echt bang voor?

Heb je dat gedaan? Goedzo…dan kunnen we nu een volgende stap maken.

Kijk we hebben geen controle over wat andere mensen van ons vinden. En gelukkig maar! Stel je eens voor dat andere mensen voor jouw bepalen wat jij over hen mag denken. Dat zou best heel vreemd zijn.

Wel hebben wij controle over wat wij denken en hoe wij denken. En daar zit jouw kans! Het zit hem in het denken…

Kijk, angst kan pas ontstaan wanneer jij aan de toekomst denkt of aan het verleden. Je denkt aan een scenario van wat je niet wilt ervaren. Bijvoorbeeld dat je in de trein zit waar een aantal jongens zitten die jou beginnen uit te lachen en grapjes over jou zitten te maken. Dat is het beeld waar je aan denkt én waar je een naar gevoel van krijgt.

Begrijp je? De situatie die plaats vind is nooit de oorzaak van de angst, het zijn de beelden die wij in ons hoofd creëren (met ons denken), van wat wij niet willen ervaren  wat de angst creëert!

En ja, ik begrijp het…dat doe je niet express, maar dat gebeurt automatisch. Ik heb namelijk nog nooit iemand behandeld, die mij vertelde dat hij of zij express een negatief beeld creëert!

Hoe kom je van je sociale fobie af?

Wel, dat hoeft niet zo eenvoudig te zijn, maar graag help ik je op weg. Hierbij dus een aantal tips!

Je komt er niet door thuis te blijven zitten. Nee, maar dit had je denk ik ook niet verwacht. Laten we dus eens kijken naar stap 1.

Stap 1: Leer om meer in het moment (het NU) te komen. Wordt bewust van het moment dat jij weer zo’n negatief beeld creëert

Stap 2: Zeg dan tegen jezelf: “Ik ben goed zoals ik ben en mag er helemaal zijn.” Daarmee geef jij jezelf de toestemming om er helemaal te mogen zijn.

Kijk het onbewuste beeld dat jij (automatisch) creëert, kun je alleen creëren wanneer jij ergens diep van binnen gelooft dat jij niet goed bent, zoals je bent. Door dus jezelf toestemming te geven om er helemaal te mogen zijn, werk jij stap voor stap aan jouw zelfbeeld en wordt het sterker. Alsof je tegen het schilderij wat je hebt geschilderd zegt: “Ja, zo is hij klaar.” Dat bepaal jij namelijk alleen. Net zoals jij alleen tegen jezelf kan zeggen dat jij goed bent zoals je bent.

Stap 3: Onderneem wat jij wilde ondernemen, terwijl jij in het moment blijft en jezelf voorhoudt: “Ik ben goed zoals ik ben en mag er helemaal zijn.”

Kijk eens of je hiermee aan de slag kunt gaan. Kijk eens of jij tegen jezelf kunt zeggen dat jij er helemaal mag zijn. Kijk eens of jij jezelf die vrijheid kunt geven.

Echt waar, helaas werkt het zo. Je kunt deze sociale vrijheid niet van andere mensen krijgen. Het moet echt uit jezelf komen. Zelf moet je acties ondernemen wanneer jij je sociale fobie in het openbaar vervoer wilt overwinnen.

De vraag is: “Ga jij de eerste stap wagen?” Zo ja, laat mij dan weten hoe het is gegaan! Er zijn tientallen mensen die steeds meer sociale vrijheid ervaren, en jij kunt dat ook!

Al kost het weken. Het moment dat jij het bereikt hebt, gaat als zo’n ontzettende overwinning voelen…dat kan ik je garanderen!

Succes!

p.s. Welke stap ga jij ondernemen om je sociaal vrijer te voelen? Laat het mij hieronder weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *