• Flow for Grow

  Weidezoom 7
  2841SP Moordrecht
  KvK nummer: 27364946

  Florian Hiele is lid bij de VIV (www.vivnederland.nl) onder lidnummer: 1907696A

  Dhr. F.D. Hiele is aangemeld bij Vektis onder de AGB-code: 90-046688
  De praktijk FLOW FOR GROW staat geregistreerd onder AGB-code: 90-55309
  Voor meer informatie zie www.agbcode.nl

 • Home
 • /sociale fobie
 • /Je bent geen sociaal fobie, je ervaart gevoelens die je niet kent

Je bent geen sociaal fobie, je ervaart gevoelens die je niet kent

Ik zie het helaas te veel gebeuren. Gezonde mensen die sociale angsten ervaren, maar waar voor de rest niet zo veel aan de hand is. Vervolgens worden ze onderzocht naar hun ‘problemen’ die ze ervaren en wordt gezegd dat ze een sociale fobie hebben.

Op zich niks mis mee zou je denken. Het geeft je namelijk de bevestiging, zie je wel ik ben niet gek! Ik heb een sociale fobie en daarom ervaar ik zo veel sociale angsten.

Maar wacht even…is dat wel zo? Want wie bepaalt eigenlijk of jij een sociale fobie hebt of niet? Zijn het de uitkomsten van de test? Of is wat jij ervaart belangrijker?

Kijk ik ben er niet op tegen dat mensen getest worden voor een sociale fobie. Zodra men het weet, weten ze waar ze last van hebben en kan men meer gefocust aan de slag om er wat aan te doen.

Echter is het probleem het volgende.

Zodra je te horen krijgt dat je een sociale fobie hebt, ga jij jezelf er mee identificeren. Je gaat bijvoorbeeld op internet lezen wat een sociale fobie allemaal in houdt en misschien wel wat er met je kan gebeuren wanneer je er niet vanaf komt!

Al deze dingen zorgen er voor dat je een grote kans hebt je nog meer te gaan identificeren en bang wordt om het voor je leven mee te dragen.

En dat is het probleem. Je identificeert je dan zo sterk met de klacht dat je denkt dat je een sociaal fobie (de klacht) bent. En dit is een leugen!

Laten we eens naar de basis terug gaan. Laten we eens kijken wat er nu echt speelt of speelde.

Je komt/kwam in een sociale situatie waarbij je waarschijnlijk ervaart/ervoer dat je één van de onderstaande dingen voelt/voelde

 • Je weet/wist niet wat je moest zeggen
 • Je weet/wist niet hoe je je moest gedragen
 • Je voelt/voelde gevoelens waar je geen raad mee weet/wist
 • Je durft/durfde je niet te uiten

Vervolgens realiseer/realiseerde je je dat dit zo is/was. Of wel je wordt/werd bewust van een (eerder) onbewust proces en denkt/dacht je…Dit is niet oke!

En nu komen we bij de kern. Door weer te leren inzien dat jij je niet op een bepaalde manier moet gedragen. en dat je niet op een bepaalde manier moet antwoorden. En dat je al jouw gevoelens toe kunt laten. En dat je inziet dat jij je weer mag uiten, zoals jij je voelt, ben je weer in staat om jezelf de ruimte te geven die je nodig hebt.

In het programma Sociale Vrijheid leer je hoe je dat in actie kunt brengen. Je zult leren dat al jouw gevoelens oké zijn en waarom het zo belangrijk is om je eigen gevoel te uiten.

Echt, nogmaals. Je bent geen sociaal fobie, je ervaart slechts gevoelens die je niet kent. En de reden waarom je sociale angsten ervaart…tja…een klein stukje daarvan zie je nu al.

Door bewust te worden van al die (automatische) onbewuste processen die in je lichaam afspelen, krijg je steeds meer “controle” over jezelf en ben je in staat om steeds meer te gaan genieten van de sociale situaties en je zeker te voelen.

Op naar een leven waarin jij je sociaal vrij voelt. Kies voor Sociale Vrijheid.

Laat mij hieronder weten wat jij gaat doen om je sociaal vrijer te voelen!

p.s. Wil je nog 20 tips die jou kunnen helpen om je sociaal sterker te gaan voelen? Bekijk dan de gratis sociale fobie videoserie.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *