• Flow for Grow

  Weidezoom 7
  2841SP Moordrecht
  KvK nummer: 27364946

  Florian Hiele is lid bij de VIV (www.vivnederland.nl) onder lidnummer: 1907696A

  Dhr. F.D. Hiele is aangemeld bij Vektis onder de AGB-code: 90-046688
  De praktijk FLOW FOR GROW staat geregistreerd onder AGB-code: 90-55309
  Voor meer informatie zie www.agbcode.nl

De illusie van een sociale fobie

Het grappige van sociale fobie is dat het niet echt is. Hoe graag de sociale fobie ook serieus genomen wilt worden, het is niet echt.

De reden dat angst niet echt is, is omdat het zich nooit nu afspeelt. Angst heeft altijd te maken met de toekomst of het verleden en nooit met het moment zelf. En ook al weet de angst dat het niet echt is, het zal er alles aan doen om jouw te doen geloven dat het serieus genomen moet worden.

Maar hoe kan het dan zijn dat ik wel een sociale fobie ervaar?

Jij hebt net als iedereen een stel hersenen die de kracht heeft om dingen te verbeelden. Dingen die nog niet zijn gebeurt of dingen die al zijn gebeurt (het verleden). Door met onze hersenen (een beter woord hiervoor is de Mind) dingen te gaan verbeelden zijn wij instaat om een beeld te creëren. Afhankelijk van dat (interne) beeld zal ons systeem (lichaam) gaan reageren. Dit kan zowel positief als negatief zijn.

En ja…iedereen kan verbeelden. Denk maar niet aan een groene patat of je auto in oranje…waarschijnlijk kwam dat beeld even in je op, is het niet?

Creëren wij een beeld van iets dat wij willen ervaren of van iets leuks dat wij al ervaren hebben, dan zullen er positieve gevoelens bij je naar boven komen. Creëer je een negatief beeld (een beeld van wat je niet wilt ervaren) dan zullen er negatieve gevoelens bij je naar boven komen.

Mensen die sociale angsten ervaren, zijn meester in het creëren van beelden waarin sociale interacties negatief uitpakken.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jij jezelf ziet afgaan tijdens een presentatie. Of denk je aan het idee dat mensen jou verhaal afkraken. Of denk je aan het idee dat mensen jouw mening niet op prijs stellen. En exact dit is de illusie van sociale fobie.

Het is een illusie omdat het beeld dat je jezelf voorhoudt niet echt is! Het is iets wat helemaal niet aan de gang is. Hoogstens is het je één of meerdere keren overkomen. En al is het meerdere keren gebeurd. Hoe helpt het jou om weer zo’n negatief beeld voor jezelf te creëren?

Waarschijnlijk helpt het jou dus niet. Je bent slechts de angst aan het helpen om jouw te doen laten geloven dat de sociale situaties weer zo zullen gaan. Maar wil je dat wel?

Stap uit de illusie van sociale fobie en omarm sociale vrijheid

Door jezelf de toestemming te geven deze negatieve beeldvorming los te laten ben je in staat om jezelf vrijheid te geven om de sociale interacties aan te gaan en ze te ervaren zoals ze zijn. Je bent instaat om in het moment te komen en je vrij te voelen om jezelf te zijn.

Jezelf deze toestemming geven, kun je doen door tegen jezelf te zeggen: “Ik ben goed zoals ik ben. Ik mag er helemaal zijn.” Al mijn gedachten, al mijn gevoelens, al mijn overtuigingen, heel mijn lichaam. Alles.

Terwijl je dat doet ,verbeeld je vervolgens een positief beeld van wat je wilt ervaren en waarin je kunt geloven. Verbeeld je bijvoorbeeld hoe gemakkelijk de presentatie gaat. Hoe gemakkelijk je jouw mening kan geven tijdens de vergadering. Met hoeveel plezier jij kunt laten zien wat je gemaakt hebt Etc.

Oké, oké…je hebt gelijk. Zowel het negatieve beeld, als het positieve interne beeld zijn illusies. Echter geeft het negatieve beeld jouw negatieve gevoelens en het positieve beeld jouw goede gevoelens!

Waar het echt om gaat is dat jij jezelf niet voor de gek hoeft te houden en negatieve scenario’s af te spelen, want die helpen je gewoon niet om je zekerder te voelen. Jij bestaat en dat is reden genoeg om er helemaal te mogen zijn. Geef jezelf de ruimte en kies voor sociale vrijheid.

Wil je nog 20 inzichten? Bekijk dan de gratis sociale fobie videoserie waarin ik je nog 20 inzichten geef waarmee jij je sociale fobie kunt aanpakken.

Wil je echt actie ondernemen en definitief afscheid nemen van je sociale fobie? Kies er dan voor om direct aan de slag te gaan met het programma “Sociale Vrijheid”. Het is het meest complete programma wat er bestaat op het gebied van sociale fobie. En kan jou absoluut helpen je angsten te overwinnen!

Het is aan jou. Welke stap ga jij maken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *