• Flow for Grow

  Weidezoom 7
  2841SP Moordrecht
  KvK nummer: 27364946

  Florian Hiele is lid bij de VIV (www.vivnederland.nl) onder lidnummer: 1907696A

  Dhr. F.D. Hiele is aangemeld bij Vektis onder de AGB-code: 90-046688
  De praktijk FLOW FOR GROW staat geregistreerd onder AGB-code: 90-55309
  Voor meer informatie zie www.agbcode.nl

Sociale fobie tips

 1. Je kan er altijd overheen komen
 2. Accepteer hoe je je nu voelt
 3. Jij bent net zo belangrijk als ieder ander
 4. Zorg voor positieve vraagstellingen en gedachten
 5. Maak een plan hoe je jouw sociale fobie gaat overwinnen
 6. Leef in het NU
 7. De kracht zit in jou

Sociale fobie tip 1: Je kan er altijd overheen komen

Hoe diep je ook in de put zit. Je kan er altijd overheen komen. Ik weet uit eigen ervaring dat het niet altijd gemakkelijk is, dat geef ik toe. Dat wil nog niet zeggen dat je er niet overheen kan komen. In mijn praktijk heb ik mensen gezien die het echt niet meer zagen zitten en toch zijn zij over hun sociale fobie heen gekomen. De meeste mensen die ver in de put zaten hadden naast een sociale fobie nog meerdere problemen en toch heb ik ze zien opbloeien. Ga dus in jezelf geloven en blijf dat doen. Het heeft geen zin om er negatief over te denken, wel is het belangrijk om actie te ondernemen en er wat aan te gaan doen.

Sociale fobie tip 2: Accepteer hoe je je nu voelt

Hoeveel je er ook van baalt dat je last hebt van een sociale fobie, het wordt al een stuk minder wanneer je accepteert dat je een sociale fobie hebt. Op het moment dat je het niet accepteert word je alleen maar boos op jezelf. Daar schiet je niets mee op. Het is zoals het is, als je dat niet accepteert wijs je een deel in jezelf af. Je voelt je nou eenmaal zo. Als mensen om jou heen dat niet leuk vinden, jammer voor hen. Op het moment dat je dat accepteert kan je op zoek gaan naar oplossingen voor de sociale fobie. Als je er klaar voor bent om helemaal van je sociale fobie af te komen dan is persoonlijke coaching iets voor jou!

Sociale fobie tip 3: Jij bent net zo belangrijk als ieder ander

Het is niet zo dat je buurman, je man/vrouw, vriend/vriendin of collega belangrijker is dan jij. Mensen met een sociale fobie hebben de neiging anderen boven zichzelf te plaatsen. Dit is volledig onterecht. Iedereen is gelijk en even belangrijk. Ik durf er om te wedden dat je beter bent in iets dan andere mensen om jou heen, ook al besef je dat misschien nog niet. Het is belangrijk om te weten dat jij net zo veel recht hebt op een plek in een gesprek of in de maatschappij. Durf je plek in te nemen en voor jezelf op te komen.

Sociale fobie tip 4: Zorg voor positieve vraagstellingen en gedachten

Mensen met een sociale fobie neigen er toe om zichzelf negatieve vragen te stellen of negatief te denken, zoals: ‘Wat als ze mij niet leuk vinden?, O nee, zo meteen gaan ze mij allemaal moeilijke vragen stellen of straks doen ze weer onaardig tegen mij.’ Dit soort vragen helpen je niet verder en zorgen ervoor dat je sociale fobie alleen maar groter wordt. Door positieve gedachtes en vraagstellingen te formuleren krijg je ook positieve gevoelens en voel je jezelf een stuk beter.

Sociale fobie tip 5: Maak een plan hoe je jouw sociale fobie gaat overwinnen

Wat is de eerste stap die je moet gaan maken om er van af te komen? Lukt het je alleen of heb je hulp nodig? Hoe snel wil jij er van af? Hoelang wil je erover doen? Binnen 5 tot 10 consulten kun je al van je sociale fobie af zijn. Wellicht heb je dan nog sociale angsten, maar niet meer in die heftigheid als nu. Zie sociale fobie training

Sociale fobie tip 6: Leef in het NU

Een sociale fobie bestaat alleen in de toekomst of in het verleden. Jij bent bang omdat er iets in de toekomst kan gaan gebeuren of omdat er iets in het verleden is gebeurd. Blijf je echter in het hier en nu dan bestaat er geen sociale fobie. Het verplaatsen van je gedachten naar de toekomst of het verleden zorgt ervoor dat je jouw sociale fobie weer oproept op het moment dat je aan dingen denkt die je niet wilt ervaren, dit heeft geen zin en blokkeert jou in het normaal functioneren.

Sociale fobie tip 7: De kracht zit in jou

Je hebt leren lopen, praten, lezen enz. Deze dingen behoren tot de moeilijkste dingen die een mens kan leren. Zie jouw sociale fobie als een uitdaging. Zou het niet fantastisch zijn om je sociale fobie te overwinnen? Zou je niet ontzettend trots op jezelf zijn? Neem nu actie. Maak een plan hoe je er overheen kunt komen. Ik ken veel mensen die jaren lang met een sociale fobie hebben rond gelopen. 30 jaar is geen uitzondering. Zij wisten niet hoe ze eraf konden komen of wilden het probleem bij zichzelf houden en er niemand mee lastig vallen. Wanneer je dat los durft te laten en hulp inschakelt boek je een gigantische vooruitgang. Elk succesvol persoon die ik ken heeft een coach waarmee hij zijn uitdagingen bespreekt en feedback ontvangt. Neem nu actie en maak een afspraak voor een intake gesprek.