• Flow for Grow

  Weidezoom 7
  2841SP Moordrecht
  KvK nummer: 27364946

  Florian Hiele is lid bij de VIV (www.vivnederland.nl) onder lidnummer: 1907696A

  Dhr. F.D. Hiele is aangemeld bij Vektis onder de AGB-code: 90-046688
  De praktijk FLOW FOR GROW staat geregistreerd onder AGB-code: 90-55309
  Voor meer informatie zie www.agbcode.nl

Oorzaak sociale fobie

Een sociale fobie ontstaat niet zomaar. Ook al is dit nog niet wetenschappelijk bewezen, het blijkt wel keer op keer zo te werken in mijn praktijk. Een sociale fobie is altijd een gevolg van iets. Een sociale fobie heeft dan ook verschillende oorzaken. Er zijn kortweg twee oorzaken voor een sociale fobie die men kan onderscheiden.

De eerste mogelijke oorzaak voor een sociale fobie is de opvoeding. In de eerste zeven levensjaren zijn de hersenen als een spons. Hierdoor nemen wij veel dingen van onze omgeving en vooral onze ouders en opvoeders over. Een sociale fobie van onze ouders of opvoeders kan hierdoor makkelijk aan de kinderen worden overgedragen. Wanneer een ouder bijvoorbeeld niet naar een verjaardag durft te gaan krijgt het kind het voorbeeld: ‘Verjaardagen zijn eng en je kan je er niet veilig voelen’. Kinderen tot het zevende levensjaar nemen dit als waarheid aan. Zoals je ziet resulteert dit in een geloofsovertuiging. Hoe emotioneler de gebeurtenis, des te sneller een geloofsovertuiging is gecreëerd.

Een tweede mogelijke oorzaak voor een sociale fobie heeft vaak te maken met de persoon zelf. De manier van kijken naar de ervaringen die je als persoon hebt is bepalend voor hoe je het leven en jezelf ervaart. Wanneer jij jezelf continu met mensen vergelijkt die beter dan jou zijn in dingen heeft dat effect op je zelfbeeld. Wanneer jij denkt dat jouw mening niet telt dan zal dat resulteren in het minder expressie geven van jezelf. Het niet willen ervaren van de negatieve verwachting veroorzaakt angst en blokkeert op (on)bewust niveau jouw lichaam.

Emotionele wonden kunnen jaren lang pijn blijven doen, zonder dat ze genezen. In veel gevallen wordt het juist erger door het niet willen voelen en verwerken van deze pijn. De oorzaak van een sociale fobie kan ook een combinatie zijn van bovengenoemde. Het maakt niet uit wat de oorzaak van de sociale fobie is. De behandeling hoeft hierdoor niet langer te duren. Wil je niet langer met een sociale fobie rondlopen? Kies er dan voor om er wat aan te doen. Met behulp van groepstraining, het online programma of een persoonlijke training kun je je zelfverzekerder voelen en sterker in het leven staan. Lees hier verder…