• Flow for Grow

  Weidezoom 7
  2841SP Moordrecht
  KvK nummer: 27364946

  Florian Hiele is lid bij de VIV (www.vivnederland.nl) onder lidnummer: 1907696A

  Dhr. F.D. Hiele is aangemeld bij Vektis onder de AGB-code: 90-046688
  De praktijk FLOW FOR GROW staat geregistreerd onder AGB-code: 90-55309
  Voor meer informatie zie www.agbcode.nl

Je bent geen sociaal fobie, je ervaart gevoelens die je niet kent

Ik zie het helaas te veel gebeuren. Gezonde mensen die sociale angsten ervaren, maar waar voor de rest niet zo veel aan de hand is. Vervolgens worden ze onderzocht naar hun ‘problemen’ die ze ervaren en wordt gezegd dat ze een sociale fobie hebben.

Op zich niks mis mee zou je denken. Het geeft je namelijk de bevestiging, zie je wel ik ben niet gek! Ik heb een sociale fobie en daarom ervaar ik zo veel sociale angsten.

Maar wacht even…is dat wel zo? Want wie bepaalt eigenlijk of jij een sociale fobie hebt of niet? Zijn het de uitkomsten van de test? Of is wat jij ervaart belangrijker?

Kijk ik ben er niet op tegen dat mensen getest worden voor een sociale fobie. Zodra men het weet, weten ze waar ze last van hebben en kan men meer gefocust aan de slag om er wat aan te doen.

Echter

Read more →

Nieuwe toevoeging aan de cursus Sociale Vrijheid

De cursus Sociale Vrijheid is halverwege 2012 online gegaan. Het programma is een flinke upgrade van het eerdere Sociale Fobie Vrij Programma wat halverwege 2010 online was gegaan. Het nieuwe programma zit beter in elkaar en heeft betere begeleiding. Zo zitten er in het nieuwe programma meer dan 50 video’s met kleine opdrachten die je ontzettend veel kunnen leren over het omgaan, aangaan en overwinnen van je sociale angsten. Daarnaast zijn er andere begeleidende sessies en een forum waar je lotgenoten kunt vinden. Het forum heeft een belangrijke functie. Zo kun je namelijk je verhaal kwijt, krijg je feedback van andere leden die het programma Sociale Vrijheid volgen en van Florian Hiele zelf.

Inmiddels kent het programma meer dan 80 leden en was er behoefte aan een volgende stap. De leden wilden nog meer interactie hebben en dus is er een nieuwe functie aan het programma toegevoegd.

Wat is de …

Read more →

Ontmoet sociale fobie lotgenoten

Welke uitdaging je in het leven ook hebt; wanneer je met meer mensen bent sta je sterker. Vanuit dat oogpunt zal het je zeker goed doen om mensen te gaan ontmoeten die ook een sociale fobie ervaren.

Waarom gaat dit je zo helpen?

Nu zijn er misschien wel mensen die tegen je zeggen. Ach, heb je een sociale fobie? Daar moet je je gewoon overheen zetten! Of wel je wordt niet gehoord en begrepen. Ze begrijpen gewoon niet hoeveel angst jij ervaart!

Door met andere lotgenoten je verhalen te delen ben je instaat om je begrepen te voelen. Dit begrip zorgt er voor dat je de goedkeuring krijgt. Zie je wel! Ik ben niet gek. Meer mensen hebben er last van!

Ook kun je met elkaar dingen gaan ondernemen om van je sociale fobie af te komen. Je kunt elkaar stimuleren om dingen te gaan doen die je eng vindt …

Read more →

Sociale fobie in het openbaar vervoer (trein, bus, metro)

Ervaar jij wel eens angst of onzekerheid wanneer je met het openbaar vervoer moet reizen? Of durf je niet met het openbaar vervoer te reizen, omdat je angst hiervoor te groot is? Je bent niet de enige. Er zijn duizenden mensen die hier last van hebben.

Maargoed, wat heb je daar aan denk je misschien wel bij jezelf…

Laten we dus maar eens kijken of je er wat aan kunt doen, niet waar?

Om jouw sociale fobie voor het openbaar vervoer te overwinnen is het eerste belangrijk om iets meer te weten over die angst. Want wat houdt jou nu eigenlijk tegen? Waar ben je nu bang voor?

Ben je bang voor wat anderen van je denken? Ben je bang voor kritiek? Voel je je onveilig? Of ben je bang om met mensen te praten?

Vraag jezelf dit maar eens af. Waar ben ik nu eigenlijk echt bang voor?

……

Read more →

Hoe kom ik van mijn sociale fobie af?

Wanneer je van je sociale fobie af wilt komen, ben je hier bij het juiste adres. Zelf heb ik jaren last gehad van sociale angsten en heb zelfs een sociale fobie ervaren. De doorbraak was, hoe gek het ook klinkt, het accepteren dat ik een sociale fobie had. Ik zal het wat beter uitleggen.

Wanneer ik in sociale interacties was, ervoer ik, dat ik vaak dingen wilde zeggen of uiten. Echter dacht ik dan een fractie later: “Wat zal men er van denken als ik dit zeg of uit? Is het niet gek om dit te denken? Mogen ze me dan nog wel?” Die gedachte zorgde er vervolgens voor dat ik in een interne strijd kwam waar ik wel iets wilde zeggen/uiten, maar het niet deed.

Dit gevecht kon wel uren duren en voelde als een brullende vulkaan die dicht werd gehouden.

Maar door wie werd hij eigenlijk dicht gehouden? …

Read more →

Pesten als oorzaak van sociale fobie

Een grote groep mensen die ik behandel hebben een sociale fobie. En na zoveel mensen met succes te hebben behandeld, kan ik zeggen dat pesten een grote oorzaak kan zijn van een sociale fobie.

Elke ervaring die je in je leven ervaart, slaat het onbewuste op zodat je die kennis die de ervaring je geleerd heeft in de toekomst kan gebruiken en zo goed mogelijk met de situatie die zich voor doet om kan gaan. Ben je echter in het verleden gepest of had je strenge ouders die jouw gevoelens negeerde dan is er een grote kans dat jij het idee hebt gekregen dat jij het niet waard bent om jezelf te zijn en je gevoelens te uiten.

Elke keer dat je gepest werd, werd dit weer een bevestiging dat jij niet goed bent zoals je bent en meer en meer ben jij je gevoelens gaan onderdrukken.

Wat als ik …

Read more →

De illusie van een sociale fobie

Het grappige van sociale fobie is dat het niet echt is. Hoe graag de sociale fobie ook serieus genomen wilt worden, het is niet echt.

De reden dat angst niet echt is, is omdat het zich nooit nu afspeelt. Angst heeft altijd te maken met de toekomst of het verleden en nooit met het moment zelf. En ook al weet de angst dat het niet echt is, het zal er alles aan doen om jouw te doen geloven dat het serieus genomen moet worden.

Maar hoe kan het dan zijn dat ik wel een sociale fobie ervaar?

Jij hebt net als iedereen een stel hersenen die de kracht heeft om dingen te verbeelden. Dingen die nog niet zijn gebeurt of dingen die al zijn gebeurt (het verleden). Door met onze hersenen (een beter woord hiervoor is de Mind) dingen te gaan verbeelden zijn wij instaat om een beeld te creëren. …

Read more →

Sociale fobie en perfect willen zijn

Veel van mijn klanten vertellen vaak dat ze geen last hebben van sociale angsten wanneer ze één op één gesprekken hebben, maar als de groep groter wordt komen er wel sociale angsten naar boven. Wanneer ik hen vraag waar ze denken dat het vandaan komt, weet men het meestal in eerste instantie niet. Maar wanneer ik vraag: “Wat gaat er in je om wanneer je in een grote groep van mensen bevindt?”, komen er wel dingen naar boven.

Zo weet men niet hoe men zich moeten gedragen of reageren. Weet men niet wat de anderen over hen denkt, hoe men over komt bij de anderen of wat wel en niet oké is om te zeggen etc. En die gedachtes gaan dan door het hoofd heen terwijl ze in interactie zijn met de groep. En juist hier wordt het interessant.

Kijk. Een ieder heeft zijn eigen wereldbeeld van hoe hij/zij naar …

Read more →

Daten met sociale fobie (voor mannen)

Daten is iets wat veel mensen als spannend ervaren en soms zelfs een beetje eng vinden. Ervaar je echter al gewoonlijk een sociale fobie dan kan daten verschrikkelijk veel sociale angsten oproepen.

Je hebt waarschijnlijk wel die momenten gehad dat je een vrouw zag die je graag wilde aanspreken, maar het toch niet deed. Waar lag dat aan? Wat dacht je toen? Dacht je misschien aan het volgende:

Of misschien kon je uiteindelijk (na een paar drankjes) haar wel aanspreken en wist je toen niet het gesprek gaande te houden? Zelf had ik een sociale fobie en had ik ook ontzettende moeite om vrouwen (waar ik interesse in had) aan te spreken. Wanneer ik eenmaal in het gesprek zat, ging het wel goed, maar daarvoor was het een ramp!

Wat ik over de tijd geleerd heb en vooral ook de mensen leer die ik coach is dat het vooral belangrijk …

Read more →

Sociale fobie forum

Het sociale fobie forum is een krachtig forum waar mensen die een soiale fobie ervaren elkaar kunnen ondersteunen en helpen hun sociale fobie te overwinnen. Het forum bestaat al een tijdje en wordt onderhouden door Florian Hiele. Wanneer je ergens niet uit komt, kun je een vraag stellen en geeft hij of één van de andere 70+  leden er antwoord op. Zo kun je vragen stellen over angsten, delen dat je een overwinning hebt geboekt of tips delen die voor jou hebben gewerkt.

Het sociale fobie forum is de plek om serieus je angst-klachten aan te pakken en het zal je veel ondersteuning geven. Iedereen kan toegang krijgen tot het sociale fobie forum, maar er wordt wel van je verwacht dat je net als de andere leden van het forum actief bezig bent om je sociale fobie aan te pakken.

Wil je toegang tot het sociale fobie forum?

Je krijgt …

Read more →